Zbierky

Phocoena spinipinnis - sviňucha spinipinová

Phocoena spinipinnis - sviňucha spinipinová


FOCENA SPINIPINNE
(Phocoena spinipinnis)


Poznámka 1

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Kytovca

Podradiť

:

Odontoceti

Rodina

:

Phocoenidae

Milý

:

Phocoena

Druhy

:

Phocoena spinipinnis

Spoločný názov

: Spinipinne sviňucha

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: 1,40 - 1,80 m
  • Váha: 40 - 70 kg
  • Dĺžka života: neznáme
  • Sexuálna zrelosť: keď dosiahnu dĺžku asi 1,5 m

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Tam Phocoena spinipinnis, známy ako spinipinne sviňucha, sa nachádza iba pri pobreží Južnej Ameriky, počnúc od južnej časti Brazílie, až po pobrežia Uruguaja, Argentíny, Čile a Peru.

Nie je isté, či je nepretržite prítomný na všetkých vyššie spomenutých pobrežiach, a to aj vzhľadom na skutočnosť, že máme veľmi odlišné teplotné rozpätie: v južnej časti mysu Horn a v pohorí Tierra del Fuego sa teplota vody pohybuje od 3 ° C v júni na približne 9 ° C v letných mesiacoch; smerom na sever existuje miernejšie vody až po záliv San José v Argentíne, kde voda dosahuje teploty 19,5 ° C.

Spravidla obýva plytké vody, zvyčajne do 150 m hĺbky a nachádza sa tiež v ústí riek. Pozdĺž pobrežia Tierra del Fuego bolo vidieť, že sa tiež nachádza v línii rias.

Zistilo sa, že na rozdiel od očakávaní žije pozdĺž pobrežia Tichého oceánu viac obyvateľstva ako v Atlantickom oceáne, a to napriek tomu, že má omnoho širší kontinentálny šelf. Táto skutočnosť sa vysvetľuje vzhľadom na to, že na pobreží Atlantického oceánu Phocoena spinipinnis má väčšiu konkurenciu v potravinách, a preto má tendenciu sa sústreďovať pozdĺž pobrežia Tichého oceánu.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Tam Phocoena spinipinnis v porovnaní s inými druhmi je ľahko rozpoznateľný, pretože má osobitnú chrbtovú plutvu: je umiestnený veľmi distálne vzhľadom na hlavu a je zvlášť zakrivený dozadu a pozdĺž predného okraja, z ktorého pochádza jeho meno, je bohatý na tuberkulózy. spinipinnis „Spina“ (z latinčiny) a od ktorej je odvodený španielsky názov tohto veľryby marsopa espinosa čo znamená „sviňucha tŕnistá“.

Je to veľmi malý sviňucha, ktorá nepresahuje dĺžku 1,4 - 1,8 m (muži sú o niečo väčší ako ženy).

Farba je tmavá, čierna alebo sivá, zvlášť zvýraznená na chrbte, ktorá sa pri pohybe na bruchu postupne zosvetľuje.

Rovnako ako všetky sviňuchy nemá klasický ňufák s delfínmi, ale zostáva krátky a s hlavou podobnej šiške.

Výraznou črtou v porovnaní s inými druhmi je mať svetlošedú svätožiaru okolo očí a tmavo sfarbený pruh začínajúci od brady a pruhy vo ventrálnej časti.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Tam Phocoena spinipinnis je to veľmi plachý kytovec, ktorý sa okamžite vzdiali, keď sa loď snaží priblížiť, a možno vzhľadom na túto skutočnosť patrí k najmenej známym a študovaným druhom.

Bolo pozorované, že nežijú vo veľkých skupinách, nie viac ako ôsmich jedincoch a nie sú nijako zvlášť „hluční“ v tom zmysle, že nevykonávajú akrobatické skoky z vody, naopak plávajú veľmi diskrétne a ticho. Zdá sa, že majú tendenciu sa blížiť k pobrežiu po zotmení.

Maximálna zaznamenaná rýchlosť bola 4 km / h.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Tam Phocoena spinipinnis živí sa hlavne ančovičkami, merlúzou, kalamárom a krevetami.

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

Obdobie rozmnožovania je medzi júnom a septembrom s obdobím gravidity asi 10 mesiacov, na konci ktorého sa narodia malé asi 40 cm dlhé.

Sexuálna zrelosť nastáva, keď mláďatá (muži alebo ženy) dosiahnu dĺžku približne 1,5 m.

PREDÁCIA

Jediný známy prírodný predátor Phocoena spinipinnis je orca.

STAV OBYVATEĽSTVA

Tam Phocoena spinipinnis je klasifikovaný v Červenom zozname IUNC (2009.1) medzi zvieratami s nedostatočnými údajmi, DEFICIENT ÚDAJOV (DD) pre ktoré preto nie je možné vykonať žiadny typ hodnotenia.

Aj keď nemáme presné údaje o populácii tohto veľryba, je isté, že každý rok je zabitých veľa exemplárov, ktoré sa majú použiť ako návnada na lov krabov v južnej časti Čile. Aj v Peru sa tento veľryb bežne loví sieťami na určené na ľudskú spotrebu. Počet úlovkov pozdĺž pobrežia Peru sa odhaduje na 450 jedincov ročne, čo je počet, ktorý začína vzbudzovať znepokojenie vzhľadom na pribúdajúce správy.

Existuje iba jedna štúdia o vplyve znečistenia na mieru úmrtnosti tohto veľrýb, ktorá zistila, že hladiny organochlóru boli nízke u ôsmich zvierat odchytených pri pobreží severnej Argentíny, čo je takmer hotový záver v súlade s relatívne nízkym stupňom znečistenia týchto vôd. .

Tento druh je uvedený v prílohe II k dohovoru CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi fauny a flóry, známy jednoducho ako Washingtonský dohovor), ktorý zahŕňa druhy, ktorým nevyhnutne nehrozí vyhynutie, ale ktorých obchod musí byť kontrolovaný, aby sa zabránilo vykorisťovaniu nezlučiteľnému s ich prežitím.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Mäso z Phocoena spinipinnis je široko používaný na ľudskú spotrebu aj na získanie rybárskych návnad.

Poznámka

(1) Obrázok prevzatý z Gobierno de Chile - Subsecreteria de pesca


Juhoamerický lachtan (Otaria flavescens)

Ďalším z morské cicavce ktorá vyniká ako najreprezentatívnejšie zviera Peru je juhoamerický lachtan. Od atlantického pobrežia v Uruguaji a Argentíne cez južné tichomorské pobrežie Čile po peruánske pobrežie, juhoamerické morské levy obývajú pobrežné ekosystémy vo veľkých kolóniách asi 15 jedincov.

Jeho najvýraznejšou črtou je veľká vrstva hnedých a červenkastých vlasov, ktoré majú muži okolo krku, čo im dáva vzhľad leva. Muži sa tiež líšia od žien rovnakého druhu hmotnosťou, ktorú dosiahnu, približne 300 kilogramov u mužov a takmer polovicu, približne 140 kilogramov u žien.


Comme tous les marsouins, également spinipinne est vulnérable aux prises accidentelles dans les filets de pêche. Ceux-ci sont communs dans Uruguay, Pérou et Chili. Le plus grand nombre annuel de ces prises, 2 000 osôb, se produit au Pérou. Všetko, čo potrebujete, je teraz pripravené na použitie.

Dans les années de El Nino plutôt stricte, l'écosystème courant de Humboldt Il est détruit. Anchois meurent ou quittent la region et il semble que beaucoup de marsouins et d'autres mammifères marins meurent en raison de la faim.

UICN cet animal se classe comme un statut contranu dans sa Liste rouge des espèces menacées. Les perspectives à long terme de cette espèce sont contranus.


Sviňuchy sú dravce rýb, kalamárov a kôrovcov. Aj keď sú schopné potápať sa až do výšky 200 metrov, zvyčajne lovia v plytkých pobrežných vodách. Najčastejšie sa vyskytujú v malých skupinách s menej ako desiatimi jedincami. Zriedkavo niektoré druhy tvoria krátkodobé zoskupenia niekoľkých stoviek zvierat. Rovnako ako všetky odontocéty sú schopné používať echolokáciu na hľadanie koristi a na koordináciu skupín. Sviňuchy sú rýchli plavci - verí sa, že je jedným z najrýchlejších veľrýb s rýchlosťou 55 km / h. Sviňuchy bývajú menej akrobatické a stráženejšie ako delfíny.

Náhodné úlovky (vedľajší úlovok) v rybárskych sieťach sú ich najväčšou hrozbou. Jedným z najohrozenejších druhov kytovcov je sviňucha kalifornská v zálive, ktorá má obmedzenú distribúciu do kalifornského zálivu, husto industrializovanej oblasti. V niektorých krajinách sa loví ako potrava alebo ako návnada na použitie ich mäsa. Sviňuchy sú chované zriedka v zoologických záhradách alebo delfínoch, pretože sa nedokážu dobre prispôsobiť životu v zajatí a nie je tak ľahké ich vycvičiť ako delfíny.


Veľryby, delfíny a tulene. Sprievodca poľnými morskými cicavcami sveta

Autor: Shirihai H., Jarrett B.

ISBN13: 9788866940180

Rok vydania: 2014

Náklad Zadarmo pri objednávke minimálne 49,00 € alebo v prípade propagácie

Formát 14,5x21,5 cm., 384 strán. Vytlačené na papieri z obyčajnej buničiny neobsahujúcej chlór, zozbieranej z trvalo udržateľných lesov.

Niektoré obrázky z knihy s nízkym rozlíšením (kliknutím ich zväčšite).

Vľavo: veľryby spermií. Stred: keporkaky. Vpravo: kosatky.

Vľavo: trpasličí mezoplodon. Stred: delfíny skákavé. Vpravo: morské levy.

Úvod 7
Čo je to morský cicavec? 8
Hlavné skupiny morských cicavcov 8
Moderná taxonómia morských cicavcov 9
Ako vyhľadávať morské cicavce 10
Prírodná história morských cicavcov 12
Záchrana 15
Ako používať túto knihu 17
Ilustrácie 19
Mapy 20

Opis druhu 21

Vorvaň
Spermie veľryby Physeter macrocephalus 21

Keporkak
Keporkak Megaptera novaeangliae 25

Veľryba sivá
Šedá veľryba Eschrichtius robustus 31

Správne veľryby
Pravá veľryba severného Atlantiku Eubalaena glacialis 36
Pravá veľryba severného Tichého oceánu Eubalaena japonica 36
Veľryba južná Eubalaena australis 36
Grónska veľryba Balaena mysticetus 40

Caperea
Caperea Caperea marginata 43
46. ​​Veľryby kužeľové
Modrá veľryba Balaenoptera musculus 48
Veľryba finská Balaenoptera physalus 52
Severná veľryba Balaenoptera borealis 56
Brydeova plutva Balaenoptera edeni 58
Veľryba Omura Balaenoptera omurai 58
Veľryba severská alebo B. rostrata Balaenoptera acutorostrata 62
Veľryba norková - druh / všetky druhy Balaenoptera [acutorostrata] 64
Antarktická veľryba minke Balaenoptera bonaerensis 66

zabijácka veľryba
Orca Orcinus orca 69

Veľké Globicephalinae - pilotné veľryby
Šedá pilotná veľryba Globicephala macrorhynchus 79
Pilotná veľryba Globicephala melas 82

Malé Globicephalinae a Grampo
Feresa Feresa utlmila 87
Peponocephalus Peponocephala electra 89
Pseudorca Pseudorca crassidens 92
Risso delfín Grampus griseus 94

Beluga a Narwhal
Beluga Delphinapterus leucas 97
Narwhal Monodon monoceros 100

Zifidi
Zifio Ziphius cavirostris 107
Južné Berardio Berardius arnuxii 110
Boreal Berardio Berardius bairdii 112
Tasmaceto Tasmacetus shepherdi 115
Longmanov Mesoplodon Indopacetus pacificus 116
Hyperodon Hyperoodon ampullatus 119
Južný hyperodont Hyperoodon planifrons 122
Mesoplodon Hector Mesoplodon hectori 124
Mesoplodon pravého Mesoplodon mirus 126
Mesoplodon z Gervais Mesoplodon europaeus 127
Mesoplodon of Sowerby Mesoplodon bidens 129
Gray's Mesoplodon Mesoplodon grayi 131
Trpasličí mezoplodon Mesoplodon peruvianus 133
Mesoplodon Bowdoin Mesoplodon bowdoini 136
Travers Mesoplodon Mesoplodon traversii 137
Mesoplodon of Hubbs Mesoplodon carlhubbsi 137
Mesopolodon z Nishiwaki Mesoplodon ginkgodens 139
Mesoplodon stejnegerský Mesoplodon stejnegeri 140
Mesoplodon z Layardu Mesoplodon layardii 142
Mesoplodon z Blainville Mesoplodon densirostris 144
Mesoplodon z Perrinu Mesoplodon perrini 146

Cogia od de Blainville a Cogia od Owena
Cogia od de Blainville Kogia breviceps 148
Cogia od Owena Kogia sima 150

Delfíny skákavé a podobné jednoduché delfíny
Delfín skákavý Tursiops truncatus 155
Indicko-tichomorský delfín skákavý Tursiops aduncus 159
Indicko-tichomorská Susa Sousa chinensis 161
Atlantik Susa Sousa teuszii 161
Steno Steno bredanensis 165

Oceánske delfíny tenkého pódia

SPOLOČNÉ DOLFÍNY 171
Delfín obyčajný Delphinus delphis 171
Delfín obyčajný Delphinus capensis 174

Delfíny dlhozobé 177
Delfín dlhozobý Stenella longirostris 177
Stenella climene Stenella clymene 184
Pruhovaný delfín Stenella coeruleoalba 186
Stenella maculata pantropicale Stenella attenuata 189
Atlantický škvrnitý delfín Stenella frontalis 192

Oceánske delfíny krátkeho pódia
Lagenodelfino Lagenodelphis hosei 197
Lagenorinco rostrobianco Lagenorhynchus albirostris 199
Akútne Lagenorinco Lagenorhynchus acutus 201
Lagenorinco Lagenorhynchus obliquidens so šikmými zubami 202
Južný Lagenorinco australis Lagenorhynchus australis 205
Lagenorinco z kríža Lagenorhynchus cruciger 207
Tmavý Lagenorhynchus Lagenorhynchus obscurus 209

Hlavonožce delfíny
Commersonov hlavový Cephalorhynchus commersonii 213
Cephalorinco eutropia Cephalorhynchus eutropia 216
Haviside's cephalus Cephalorhynchus heavisidii 218
Cefalorinco od Hectora Cephalorhynchus hectori 220

Lissodelfini
Lissodelphis borealis Lissodelphis borealis 223
Južné Lissodelphins Lissodelphis peronii 225

Riečne delfíny a Sotalia
Sotalia Sotalia fluviatilis 230
Pontoporia Pontoporia blainvillei 232
Inia Inia geoffrensis 234
Platanista Platanista [gangetica] gangetica 236
Platanista z Indie Platanista [gangetica] minor 239
Lipote Lipotes vexillifer 240

Orcella australiana a Orcella asiatica
Austrálčanka Orcella Orcaella heinsohni 242
Orcella asiatica Orcaella brevirostris 244

Sviňuchy
Neofocena Neophocaena phocaenoides 248
Okuliar okuliarnatý Phocoena dioptrica 250
Sviňucha Phocoena phocoena 252
Sviňucha kalifornská záliv Phocoena sinus 254
Spinipin Porpoise Phocoena spinipinnis 255
Porpoidné Phocoenoides dalli 257

Sirenii
Dugong Dugong dugon 262
Ritina zo Steller Hydrodamalis gigas 264
Amazonský kapustňák Trichechus inunguis 265
Karibský kapustňák Trichechus manatus 266
Africký kapustňák Trichechus senegalensis 269

Kožušinové tulene strednej a severnej šírky 271
Severná kožušinová pečať Callorhinus ursinus 273
Guadalupská kožušinová pečať Arctocephalus townsendi 275
Juhoamerický tuleň kožušinový Arctocephalus australis 277
Galapágska kožušinová pečať Arctocephalus galapagoensis 279
Kožušinová pečať Juan Fernández Arctocephalus philippii 281

Kožušinové tulene v Antarktickom mori 283
Juhoafrický a austrálsky tuleň kožušinový Arctocephalus pusillus 285
Novozélandská kožušinová pečať Arctocephalus forsteri 287
Antarktická kožušinová pečať Arctocephalus gazella 290
Subantarktická tuleň kožušinový Arctocephalus tropicalis 292

Lachtani 294
Kalifornské a galapágske morské levy Zalophus californianus 296
Juhoamerický lachtan Otaria byronia 299
Austrálsky lachtan Neophoca cinerea 301
Novozélandský morský lev Phocarctos hookeri 303
Severný lachtan Eumetopias jubatus 305

Severné tulene 309
Slon severný Mirounga angustirostris 309
Seal Seal, Cystophora cristata 311
Šedá pečať Halichoerus grypus 313
Tuleň sedliacky Pagophilus groenlandicus 316
Foca fasciata Histriophoca fasciata 318
Tuleň bradatý Erignathus barbatus 319
Tuleň krúžkovaný Phoca hispida 321
Tesnenie škvrnité Phoca largha 323
Pečať obyčajná Phoca vitulina 325

TESNIČKY POLOŽKY 329
Kaspická pečať Phoca caspica 329
Bajkalská pečať Phoca sibirica 331
Tuleň stredomorský Monachus monachus 332
Tuleň havajský Monachus schauinslandi 334
Tuleň karibský Monachus tropicalis 336

Sub-antarktické a antarktické tulene 337
Slon južný Mirounga leonina 339
Tuleň leopardí Hydrurga leptonyx 341
Krabí požierač tuleňov Lobodon carcinophaga 343
Tulene Weddell Leptonychotes weddellii 345
Tulen ružový Ommatophoca rossii 348

Arktické zvieratá 350
Mrož Odobenus rosmarus 350
Ľadový medveď Ursus maritimus 353

Vydry 356
Morská vydra Enhydra lutris 356
Mačka morská vydra mačkovitá 358

Miesta vybrané na pozorovanie morských cicavcov 362
Európa 362
Východná severná Amerika 363
Západná severná Amerika 365
Latinská Amerika 366
Austrália a Nový Zéland 367
Indický oceán a Ázia 368
Kontrolný zoznam: stav a ochrana 369
Vybraná bibliografia 378
Fotografické odkazy 379
Register 382


Video: Marsvin skriger 001